W czym tkwi tajemnica naszego zdrowia?

 Sobota, kropi deszczyk a nasza grupa projektowa od rana spędza czas w pasiece "Darz Ul" w Trzuskołoniu. Szukamy tam odpowiedzi na pytanie jaki jest związek między tym co jemy, i jak to jedzenie rośnie, a naszym zdrowiem, co to jest mikrobiom i jakie tajemnice tkwią w miodzie.





Wizyta w pasiece była bardzo owocna. Pani Irena, właścicielka pasieki jest także doświadczoną fitoterapeutką i ogrodniczką. Snuje wspaniałe opowieści, w których znaleźliśmy odpowiedzi na nasze pytania, a także dowiedzieliśmy się, co to jest permakultura i dlaczego ogórki kiszone są lepsze od konserwowych. Samodzielnie ukisiliśmy marchewkę i spróbowalismy niezwykłych potraw . Przy okazji odkryliśmy, że pokrzywa jest smaczna!. Przy ogniu miło trzaskającym z kominka (zajadając pyszny miód) słuchaliśmy opowieści o pszczołach, trzmielach u ich niezwykłym wpływie na nasze życie.























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szkolny tydzień Zdrowia